poniedziałek, 20 stycznia 2014

Jaglanka na "dobry humor" ;)


Potrzebna porządna porcja energii i witamin? Mamy coś idealnego… Kaszę jaglaną w wersji baaardzo słodkiej:)

Składniki:
  • 3 „czubate” łyżki kaszy jaglanej;
  • ½ jabłka;
  • 2 łyżeczki cynamonu;
  • 2 łyżeczki miodu lub brązowego cukru;
  • 3 łyżki jogurtu naturalnego;
  • 5-6 sztuk orzechów nerkowca;
  • Kilka (do smaku) sztuk suszonej żurawiny.

 Przygotowanie:

Kasze jaglaną gotujemy w szklance wody (można wymieszać z mlekiem). Dzięki większej ilości wody- będzie bardziej „papkowata” ;D
Pamiętajcie! Jeśli nie wypłuczecie jej dobrze, to będzie bardzo gorzka. Gotujemy do momentu, aż zmięknie (można odstawić do nagrzanego piekarnika). Jak będzie gotowa-dodaj 2 łyżeczki miodu i wymieszaj.
Jabłko kroimy w kostkę i wrzucamy na rozgrzaną patelnie. Zalewamy ok. ½ szklanki wody i dusimy do miękkości i momentu odparowania wody.
Zarówno do kaszy, jak i jabłka dodajemy po łyżeczce cynamonu.
Teraz wystarczy posiekać orzechy!
Oczywiście możesz wszystko wymieszać;)
Jednak, żeby była nieco ładniejsza (bo jemy pierwsze oczami). Na spód szklanki (miseczki) wysyp 1/2 kaszy, później dodaj jabłko i resztę kaszy. Wszystko polej jogurtem i posyp żurawiną z orzechami.

Banalnie proste i przepyszne!

A dodatkowo, nawet całkiem ładnie się prezentuje :)

Dlaczego orzechy nerkowca?

Są nie tylko bardzo smaczne, ale dodatkowo pozytywnie wpływają  na stan skóry, paznokci oraz włosów. Zawarte w nich tłuszcze, mają dobry wpływ na układ nerwowy i krwionośny. Zapobiegają miażdżycy, atakom serca i chorobie wieńcowej.
Mimo, iż są bogatym źródłem tłuszczu, to osoby na diecie mogą śmiało po nie sięgać. Bowiem orzechy te zawierają bardzo dużo łatwo strawnego i przyswajalnego białka.
I co najważniejsze! Mają doskonały wpływ na Nasz mózg, gdyż pobudzają jego pracę:)
A w takie dni, jak dziś, warto wspomnieć, że łagodzą depresję.

Smacznego!



Marzena 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz