Obecnie coraz więcej osób stosuje
zbilansowaną dietę i przykłada dużą wagę do tego jak powinien wyglądać posiłek
przed i po treningu.
Dzisiaj podpowiem Wam co najlepiej zjeść w
porze okołotreningowej.
Głównym celem posiłku przedtreningowego jest zaopatrzenie
organizmu w najbardziej potrzebne składniki odżywcze, aby mięśnie mogły w pełni
funkcjonować. Aby wykonać jakikolwiek wysiłek fizyczny potrzebne nam są
kalorie, a im jest on dłuższy tym więcej ich potrzebujemy. Dlatego właśnie tak
ważne jest jakie składniki dostarczymy do organizmu oraz o jakiej porze.
Pierwszym składnikiem, który ma wpływ na utrzymywanie ciała w stanie
anabolicznym jest białko. Pomaga ono zredukować katabolizm mięśniowy
spowodowany ćwiczeniami fizycznymi. Powinny to być białka lekkostrawne,
pochodzące z właściwego źródła, np. mięso drobiowe czy ryby.
Drugim składnikiem, który ma kluczowe
znaczenie są węglowodany o niskim indeksie glikemicznym, ponieważ zapewniają one
stały dopływ energii oraz utrzymują poziom insuliny na równym poziomie.
Optymalnym źródłem węglowodanów są płatki owsiane, bataty (słodkie ziemniaki),
ryż basmati oraz brązowy, a także makaron razowy. Węglowodany zaczynają być trawione już w
jamie ustnej i w związku z tym nie obciążają tak bardzo żołądka, jak to się ma
w przypadku tłuszczu. Dlatego też powinny one stanowić zdecydowaną
większość w posiłku spożytym przed
treningiem.
Tłuszcze, z racji tego, że bardzo długo się trawią, powodują zwiększone ukrwienie żołądka, co skutkuje
tym, że krew zamiast być tłoczona do mięśni, kierowana jest do układu
trawiennego, co wiąże się z mniejszą wydolnością mięśni. Jeżeli chodzi o czas
to optymalnym momentem na spożycie posiłku przedtreningowego jest pora 1-1,5
godziny przed treningiem.
Jeżeli chodzi o posiłek po treningu to
powinniśmy się kierować czterema najważniejszymi zasadami. Przede wszystkim
posiłek ten powinien składać się ze wszystkich składników odżywczych, czyli
węglowodanów, tłuszczu, białka, wiatamin oraz minerałów.
Warunkiem koniecznym
do tego aby organizm odpowiednio się zregenerował oraz uzupełnił wszystkie
braki jest spożycie tych składników w ciągu dwóch godzin bezpośrednio po
treningu.
Jako pierwsze powinny
zostać dostarczone węglowodany, by zapobiec rozpadowi białek, czyli katabolizmowi potreningowemu. Organizm potrzebuje jak najszybciej odtworzyć
zapasy glikogenu w komórkach mięśniowych, aby umożliwić prawidłowe
funkcjonowanie ciała. Nie wolno
zapomnieć o białku które odbudowuje uszkodzenia wywołane treningiem. Powinno
być dostarczone w takiej ilości by
odbudowa ta nastąpiła z nadmiarem. Wszystkie składniki powinny być dobrane w
odpowiedniej ilości w zależności od wagi i intensywności treningu.
Na zakończenie chciałabym tylko dodać, że
powinniśmy przykładać sporą wagę do posiłków przed i po treningu, ponieważ to
od nich zależy czy organizm zostanie najpierw zaopatrzony w odpowiednie
„paliwo” by móc wykonać efektywny trening oraz następnie zregeneruje się i
pozwoli nam cieszyć się dobrym samopoczuciem i wyglądem:)
Justyna
Justyna
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz