poniedziałek, 17 marca 2014

Z SERII: "ZDROWE ZAMIENNIKI SŁODYCZY"- MORWA BIAŁA

Na pierwszy rzut oka, wygląda, jak.. noo nie ukrywajmy „nie pierwszej świeżości” biała malina lub jeżyna ;)
Otóż, nie!  To coś zupełnie innego i w dodatku rosnącego na drzewie! Owoc Morwy Białej.

Nie słyszeliście? 
To czas najwyższy, bo to całkiem zdrowy i w dodatku bardzo smaczny, bo słodziutki owoc :)

Całe drzewo Morwy Białej, pochodzi z Chin. Obecnie, jest uprawiana również w Polsce. Odmiany są cztery: biała, różowa, czarna i czerwona. 
W ludowej medycynie chińskiej cała morwa biała (owoc oraz liście), używana jest od wieków w celach leczniczych. W Polsce, jej liście często używane są do produkcji suplementów diety.

Czy warto spróbować? Otóż zdecydowanie TAK!
Odpowiedź wydaje się oczywista, jest po prostu PYSZNA i NAFASZEROWANA „DOBRODZIEJSTWAMI  NATURY”.

Co w sobie kryją owoce?
  •     Nawet do 30% bardzo dobrej jakości protein;
  •   Kwas askorbinowy; 
  •     Beta-karoten;
  •   Minerały, takie jak: żelazo, cynk, potas, wapń, magnez i fosfor;
  •   Witaminy: C, A, B1, B2;
  •   Dużą ilość antocyjanów i flawonoidów;
  •     Kwas foliowy i pektyny.

Owoce morwy białej, zawierają do 20% cukrów, więc bardzo dużo! Głównie glukozę, maltozę, sacharozę i fruktozę. Dlatego z powodzeniem można dodawać ją do porannej owsianki, czy jogurtu z owocami, jednocześnie rezygnując z dodawania cukru. 
Wszystko jest po prostu bardzo słodkie i o wiele zdrowsze. ;)

Jeśli dostaniecie, gdzieś świeże owoce, nie zapomnijcie, że z racji dużej ilości pektyn są doskonałe do produkcji dżemu, oraz soków i syropów.

Jakiem ma działanie?

Jej sok zdecydowanie zmniejsza ból gardła, co przyda się szczególnie w taką pogodę, jak dzisiaj. Co więcej, jej owoce poprawiają pracę jelit. Natomiast z racji słodkiego smaku, są doskonałymi zamiennikami cukru i słodyczy! Więc z pewnością poprawią figurę na nadchodzące lato;)

30 gram, czyli garść Morwy Białej… zawiera:

















Energia:

102 kcal
Białko:

1,3 g
Tłuszcz:

0,5 g
Węglowodany
:
22,4 g
Błonnik:

3,6 g







Idealnie smakuje w szybkiej wersji drugiego śniadania, czyli:

POKROJONE W KOSTKĘ JABŁKO + OK. 150G JOGURTU NATURALNEGO + ½ ŁYŻECZKI CYNAMONU + 2-3 ŁYŻKI OTRĄB LUB PŁATKÓW OWSIANYCH + KILKA ORZESZKÓW BRAZYLIJSKICH LUB NERKOWCA + OCZYWIŚCIE MORWA BIAŁA ;)

Bardzo słodko, smacznie i szybko. A co najważniejsze ZDROWO!

Smacznego ;)




Marzena

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz