poniedziałek, 16 czerwca 2014

Drobiowe roladki

Skoro za oknem (pomimo czerwca), nie jest zbyt ciepło... pogoda zdecydowanie sprzyja ciepłemu posiłkowi. Dlatego dzisiaj, mamy dla Was nowy, szybki, smaczny i bardzo zdrowy przepis na obiad.

Roladki drobiowe (przepis na 2porcje):
  • 2 filety z kurczaka;
  • 1/2 cebuli;
  • 2 cząstki papryki konserwowej;
  • ząbek czosnku;
  • łyżka oliwy z oliwek;
  • 2 grube plastry sera mozzarella;
  • garść świeżej bazylii;
  • pieprz/sól/zioła prowansalskie/majeranek/koperek.
 Sposób przygotowania:

Mięso rozbijamy na cienki kotlet. Następnie posypujemy pieprzem, solą, ziołami i wcieramy przeciśnięty przez praskę czosnek.
Paprykę konserwową, mozzarelle i cebulę, kroimy na cienkie paseczki.
Układamy kolejno na mięsie mozzarellę (zawijamy), paprykę (zawijamy) i cebulę (zawijamy).

Oliwę z oliwek umieszczamy w moździerzu, dodajemy posiekaną, świeżą bazylię, sól, pieprz i rozcieramy.
Gotowy rulon mięsa pocieramy oliwą i posypujemy obficie świeżym koprem. Gotowe mięso wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 180°C na około 20-25 minut (zależnie od grubości mięsa).


U nas gotowe roladki podane są z brązowym ryżem z dodatkiem szczypiorku.
I oczywiście ukochany brokuł, polany jogurtem naturalnym i posypany prażonymi migdałami ;)


 Smacznego!

Justyna

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz