Co więcej przepis, jest bardzo prosty w wykonaniu.
Więc zamiast spędzić 15 minut czekając przy sklepowej kasie z paczką gotowych ciasteczek, poświęć ten czas na zrobienie własnej zdrowej przekąski !
Przepis na ok. 9 sporych ciasteczek:
- 50g płatków jęczmiennych błyskawicznych;
- 1 dojrzały banan-oczywiście im dojrzalszy, tym słodsze są ciasteczka;
- 50g suszonej moreli;
- 30g suszonej żurawiny lub rodzynek (u mnie pomieszane w stosunku 50:50);
- 10g migdałów.
- Żurawinę, rodzynki i płatki wsypujemy do głębokiego naczynia.
- Migdały i morelę siekamy na drobniejsze kawałki ( ich wielkość zależy od Ciebie).
- Dodajemy obranego i pociętego w talarki banana i dokładnie rozgniatamy widelcem (wszystkie składniki powinny się ładnie połączyć).
- Odstawiamy na ok 10 minut (żeby płatki nieco napęczniały).
- Rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni (włączmy termoobieg).
- Masę na ciasteczka rozkładamy na papierze do pieczenia-kształt dowolny ;)... Jeżeli macie np. sylikonową formę na tartę lub coś w tym rodzaju ZDECYDOWANIE WYBIERZCIE JĄ, ZAMIAST PAPIERU DO PIECZENIA. Z papierem, będzie nieco więcej zabawy z odklejaniem, co nie oznacza, że nie można (sama jakoś dałam radę) :)
- Pieczemy ciasteczka do 12 minut (oczywiście, jeżeli nie macie termoobiegu, bądź jeśli ciastka są większe-pieczemy odpowiednio dłużej).
1 ciasteczko, zawiera:
- ENERGIA: 64,6 kcal
- BIAŁKA: 1,2g
- TŁUSZCZE: 0,9g
- WĘGLOWODANY: 14,3g
- BŁONNIK:1,7g
Smacznego;)
Justyna
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz