Jest on jedną z najstarszych roślin uprawianych na świecie. Jego cenne właściwości odżywcze, znane były już Aztekom, Majom oraz Inkom.
Dlaczego nazywany, jest ZBOŻEM XXI WIEKU?
Odpowiedź, jest prosta! Jego walory odżywcze, znacznie przewyższają te zawarte, w tak popularnej, rozpowszechnionej i doskonale nam znanej PSZENICY!
Dla kogo, jest szczególnie istotny w diecie?
ZDECYDOWANIE … DLA WSZYSTKICH ! :)
- Z uwagi, iż nie zawiera GLUTENU, poleca się go osobom chorującym na celiakię.
- Osób z chorobami układu krążenia, układu kostnego i anemią.
- Kobiet w ciąży, sportowców, rekonwalescentów i osób w podeszłym wieku;
- Wszystkich osób o wrażliwym układzie pokarmowym.
- Co więcej, jest cennym źródłem białka o wysokiej wartości odżywczej, zawiera lizynę i aminokwasy siarkowe. Z tych właśnie względów, szczególne miejsce powinien zajmować w kuchni wszystkich osób na diecie wegetariańskiej.
Co w sobie kryje?
- Naprawdę dużą, bo aż 3-krotnie większą zawartość błonnika, niżeli żyto, czy wspomniana wcześniej pszenica. Który, to korzystnie wpływa na pracę jelit i nasza sylwetkę;
- Antyoksydanty oraz skwalent (10x więcej, niżeli w oliwie z oliwek), których celem jest, opóźnić procesy starzenia się organizmu;
- Wpływa na obniżenie cholesterolu we krwi, bowiem te maleńkie nasiona, kryją w sobie jedno- i wielonienasycone kwasy tłuszczowe, ze szczególnym uwzględnieniem niezwykle wartościowych kwasów GLA;
- 100 gram nasion amarantusa pokrywa, aż ponad 30% całodziennego zapotrzebowania na magnez (!);
- Jest bogatszym źródłem tłuszczu (5-9%), niżeli inne zboża, jednak są to ZDROWE TŁUSZCZE, mianowicie: nawet 62% tłuszczu linolowego oraz 20% oleinowego. Tłuszcze te, pozwalają zmniejszyć ryzyko zapadnięcia na choroby serca i miażdżycę w przyszłości;
- Charakteryzuję się bardzo wysoką zawartością wapnia, magnezu, żelaza, potasu i fosforu;
- 100g jego nasion, pokrywa ponad ½ zalecanej dziennej dawki żelaza;
- Jest bogactwem witamin: A i E, które zapobiegają zapadnięciu np. na Alzechimera;
- Jest dodatkowo dobrym źródłem witamin z grupy B, istotnych do właściwej pracy układu nerwowego, koncentracji oraz zapamiętywania;
- Zalecamy mieszać go z innymi zbożami, w celu osiągnięcia wyższej wartości odżywczej.
Trochę liczb:
100g nasion amarantusa, zawiera:
- 409,0kcal;
- 7,0g białka;
- 67,0g węglowodanów;
- 8,0g tłuszczów
Z czym smakuje najlepiej?
Możesz dodać, go to chleba, ciasteczek, omletu, sałatek a nawet … zupy!
Smacznego;)
Marzena Drewniak
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz