Potrzebujecie wersji ekspresowej, co wcale nie musi oznaczać mniej zdrowej i pysznej?
Mamy coś specjalnie dla Was!
Pasta, czy to serowa, jajeczna, czy właśnie rybna, to idealna propozycja na szybkie i wartościowe śniadanie oraz pełny żołądek!
Przepis na PASTĘ RYBNĄ:
- wędzona makrela-65g
- twaróg półtłusty-70g
- czerwona papryka-20g
- cebulka-10g
- zioła prowansalskie-1/2 łyżeczki
- szczypiorek- do smaku
- pieprz/sól- do smaku
Pamiętajcie jedynie, aby rybę starannie oddzielić od ości!
Dlaczego właśnie pasta rybna?
Niestety poranna pogoda zbytnio Nas nie rozpieszcza [jeszcze;)!]. A tłuste ryby, to doskonałe źródło pełnowartościowego białka, przy czym zawarty w nim kolagen ( w znacznie mniejszej ilości, niżeli u zwierząt rzeźnych), powoduje, że mięso jest lekkostrawne, delikatne i krótsze w obróbce.
Ponadto ryby są źródłem cennych tłuszczy, czyli tranu. Jest on koncentracją witamin: A, D, E i w mniejszej ilości witaminy K, oraz minerałów tj.: JOD, WAPŃ, SÓD, FOSFOR, MAGNEZ,POTAS!
szczególnie istotna, jest zawarta w rybach witamina D, która w 80% syntetyzowana, jest w Naszej skórze z promieni UV...a jeśli ich nie ma, to trzeba dobrze przyjrzeć się swojej codziennej diecie i pamiętać o rybach ;)
Zawarte tu nienasycone kwasy tłuszczowe oraz kwasy omega-3, a konkretnie: eikozapentaenowy (EPA) i dokozaheksaenowy (DHA), powoduja, że są to tłuszcze w bardzo ZDROWIEJ POSTACI!
Wracając do kwasów tłuszczowych.
Ich zawartość w rybach, to: łosoś 1,8 g/100 g, sardynki 1,4 g/100, makrela 1,0 g/100, tuńczyk 0,7 g/100, halibut 0,4 g/100, oraz już tylko 0,1 g/100g w dorszu.
Zawartość wody i białka w rybach, jest odwrotnie proporcjonalna do zawartości tłuszczu. Co w praktyce oznacza, że ryby tłuste, mają mniej białka, więc jeśli zależy nam na budowaniu tkanki mięśniowej podczas ćwiczeń, częściej sięgajmy po ryby chude, lecz NIE ZAPOMINAJMY o spożywaniu, również tych tłustych!
Żeby łatwiej wiedzę zamienić w praktykę, przygotowałyśmy dla Was małą ściągę!
- Ryby morskie: łosoś, makrela, tuńczyk, śledź, halibut, dorsz, szprot,
- Ryby słodkowodne: leszcz, brzana, karaś, karp, pstrąg, płoć lin, jesiotr, sandacz.
- Ryby chude: morszczuk, dorsz, tilapia, sandacz, kergulena, sola,
lin, szczupak, miruna, mintaj, panga, płastuga, flądra,dorada, leszcz,
płoć,
- Ryby średnio-tłuste: pstrąg, karmazyn, karp, turbot,
- Ryby tłuste: halibut, łosoś, węgorz, tuńczyk, śledź, makrela, sardynka, szprot.
Oby było więcej słońca, a wraz z nim witaminy D..... Smacznego ! ;)
Marzena
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz