wtorek, 18 lutego 2014

Jajko zapiekane z warzywami

Jak obiecałam, tak się stało ;)  Oto przepis na proste i rewelacyjne śniadanie!

W mojej wersji było jeszcze pieczywo do przegryzienia.  I rzecz jasna kawa z mlekiem ;) Bo co to za śniadanie bez porannej kawki ? Ale równie dobrze, możecie podać je z kaszą lub jako samodzielną potrawe.

Oczywiście przepis można modyfikować. Coś dodać  a co innego odjąć. Koniec końców najważniejsze, żeby było w nim jajko! ;)

Dla podobnych, jak ja miłośników mięsa i ryb. Podpowiadam, że doskonale sprawdza się w wersji z filetem z indyka wcześniej upieczonym lub podsmażony na oleju. Wypróbowane na własnej skórze (i nie tylko). 

Sami zobaczcie, jakie to proste… Jajko zapiekane z warzywami:
(Przepis na 1 porcję)
  • 1 średniej wielkości jajko
  • 1/4 średniej cebulki
  • Łyżka papryki posiekanej w kostkę
  • Kawałek startej na tarce (grube oczka) marchewki
  • 1 ząbek czosnku
  • Kawałek (posiekanej w słupki) cukinii
  • Ok. 3 różyczki brokułu
  • Kilka prażonych pestek dyni 
  • Olej rzepakowy (1 łyżka)
  • Świeża bazylia – oczywiście idealna do dekoracji ;)
  • Koperek, zioła prowansalskie, szczypiorek, pieprz oraz sól- do smaku
Przygotowanie- najprostsze z możliwych!

Brokuł gotujemy w dużej ilości osolonej wody( do miękkości). Wszystkie inne składniki drobno siekamy i wrzucamy na patelnie z rozgrzanym olejem .
Kiedy się zarumienią przekładamy je do naczynia żaroodpornego (sama wcześniej posmarowałam wnętrze oliwą, żeby nie przywarło- tak na wszelki wypadek) i posypujemy ziołami, pieprzem (najlepiej świeżo mielonym) i solą.
Na końcu wbijamy jajko i wkładamy do rozgrzanego do 180°C piekarnika, na ok. 15 minut.

Gotowe!
Jedyne, co pozostaje, to posypać świeżym szczypiorkiem, prażonymi pestkami dyni  i udekorować bazylią.
Naprawdę, jest to doskonała alternatywa dla popularnej jajecznicy!

Bon Appétit !


Justyna

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz