poniedziałek, 14 kwietnia 2014

Topinambur, czyli zdrowsza wersja ziemniaka!

Topinambur,jest warzywem, które z powodzeniem może zastąpić ziemniaka. Jako bogate źródło składników odżywczych, wykorzystywany jest w profilaktyce i leczeniu wielu chorób i schorzeń.
Co najważniejsze, bulwa zawiera INULINĘ, która w Naszym organizmie przekształca się we FRUKTOZĘ.  
Dlaczego to takie ważne? Ponieważ dzięki temu, z powodzeniem mogą spożywać je osoby chore na CUKRZYCĘ.

W czym jest lepszy od ziemniaka? Zawiera:
  • 2x więcej WITAMINY C oraz TIAMINY;
  • Więcej KRZEMIONKI, POTASU, FOSFORU, CYNKU I ŻELAZA;
  • Dzięki INULINIE, normalizuje POZIOM CUKRU we krwi;
  • Obniża poziom CHOLESTEROLU;
  • DETOKSYKUJE Nasz organizm np. z: metali ciężkich i alkoholu;
  • Zapobiega ZAPARCIOM oraz INFEKCJOM DRÓG MOCZOWYCH;
  • Spowalnia proces STARZENIA SIĘ komórek;
  • Reguluje CIŚNIENIE TĘTNICZE;
  • Dzięki działaniu HEPATOPROTEKCYJNEMU i IMMUNOSTYMULUJĄCEMU, jest pomocny w terapii NOWOTWOROWEJ (!)
Gdzie chowają się takie „skarby”?
Podobnie, jak ziemniaki POD ZIEMIĄ-natomiast na powierzchni odszukamy je, dzięki łodygom z kwiatami podobnymi do SŁONECZNIKA!
  • Kolory bulwy są różne, od fioletowego, po żółte. 
  • Kształt, przypomina GRUSZKĘ, lub IMBIR.
A smak? 
Oczywiście podobny do ziemniaków, ale nieco słodszy, kruchy i o orzechowym posmaku, podobny do karczocha, lub orzechów brazylijskich. 

A z czym smakuje najlepiej?
Zwykle spożywa się je po ugotowaniu na parze, w wodzie, bądź upieczeniu. W przeciwieństwie do ziemniaka, można spożywać je na surowo, ale w takiej postaci może powodować wzdęcia (więc nie polecamy). 
Przed przyrządzeniem wymagają one oczyszczenia poprzez dokładne wyszczotkowanie i umycie. 
Nie zaleca się obierania, ponieważ najwięcej witamin, jest zaraz na powierzchni bulwy(!)
Do gotowania warto dodać OCET, a do gotowej potrawy, startą GAŁKĘ MUSZKATOŁOWĄ.

Idealnie nadaje się, do:
  • ZUP;
  • Jako FRYTKI, czy też „zdrowe” domowe CHIPSY;
  • ZAPIEKANEK;
  • SAŁATEK i SURÓWEK;
  • Oraz wszystkich dań obiadowych, jako dodatek węglowodanowy- ZAMIAST ZIEMNIAKÓW.
Trochę liczb! 100g bulwy zawiera:
  • Energia: 76,0 kcal
  • Węglowodany: 17,4 g
  • Białka: 2,0 g
  • Tłuszcze: 0,0 g
  • Błonnik: 1,6 g
  • Sód: 4,0 mg
  • Cholesterol: 0,0 g
  • Indeks Glikemiczny: 50,0
Smacznego! ;)


Marzena

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz