Co najważniejsze, bulwa zawiera INULINĘ, która w Naszym
organizmie przekształca się we FRUKTOZĘ.
Dlaczego to takie ważne? Ponieważ dzięki temu, z powodzeniem mogą spożywać je osoby chore na CUKRZYCĘ.
Dlaczego to takie ważne? Ponieważ dzięki temu, z powodzeniem mogą spożywać je osoby chore na CUKRZYCĘ.
W czym jest lepszy od ziemniaka? Zawiera:
- 2x więcej WITAMINY C oraz TIAMINY;
- Więcej KRZEMIONKI, POTASU, FOSFORU, CYNKU I ŻELAZA;
- Dzięki INULINIE, normalizuje POZIOM CUKRU we krwi;
- Obniża poziom CHOLESTEROLU;
- DETOKSYKUJE Nasz organizm np. z: metali ciężkich i alkoholu;
- Zapobiega ZAPARCIOM oraz INFEKCJOM DRÓG MOCZOWYCH;
- Spowalnia proces STARZENIA SIĘ komórek;
- Reguluje CIŚNIENIE TĘTNICZE;
- Dzięki działaniu HEPATOPROTEKCYJNEMU i IMMUNOSTYMULUJĄCEMU, jest pomocny w terapii NOWOTWOROWEJ (!)
Gdzie chowają się takie „skarby”?
Podobnie, jak ziemniaki POD ZIEMIĄ-natomiast na powierzchni
odszukamy je, dzięki łodygom z kwiatami podobnymi do SŁONECZNIKA!
- Kolory bulwy są różne, od fioletowego, po żółte.
- Kształt, przypomina GRUSZKĘ, lub IMBIR.
A smak?
Oczywiście podobny do ziemniaków, ale nieco słodszy,
kruchy i o orzechowym posmaku, podobny do karczocha, lub orzechów brazylijskich.
A z czym smakuje najlepiej?
Zwykle spożywa się je po ugotowaniu na
parze, w wodzie, bądź upieczeniu. W przeciwieństwie do ziemniaka, można
spożywać je na surowo, ale w takiej postaci może powodować wzdęcia (więc nie
polecamy).
Przed przyrządzeniem wymagają one oczyszczenia poprzez dokładne wyszczotkowanie i umycie.
Nie zaleca się obierania, ponieważ najwięcej witamin, jest zaraz na powierzchni bulwy(!)
Przed przyrządzeniem wymagają one oczyszczenia poprzez dokładne wyszczotkowanie i umycie.
Nie zaleca się obierania, ponieważ najwięcej witamin, jest zaraz na powierzchni bulwy(!)
Do gotowania warto dodać OCET, a do
gotowej potrawy, startą GAŁKĘ MUSZKATOŁOWĄ.
Idealnie nadaje się, do:
- ZUP;
- Jako FRYTKI, czy też „zdrowe” domowe CHIPSY;
- ZAPIEKANEK;
- SAŁATEK i SURÓWEK;
- Oraz wszystkich dań obiadowych, jako dodatek węglowodanowy- ZAMIAST ZIEMNIAKÓW.
Trochę liczb! 100g bulwy zawiera:
- Energia: 76,0 kcal
- Węglowodany: 17,4 g
- Białka: 2,0 g
- Tłuszcze: 0,0 g
- Błonnik: 1,6 g
- Sód: 4,0 mg
- Cholesterol: 0,0 g
- Indeks Glikemiczny: 50,0
Smacznego! ;)
Marzena
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz