poniedziałek, 10 lutego 2014

Halibut w pistacjach z komosą ryżową i warzywami !


Szybkie, zdrowe i doskonałe połączenie, dla wszystkich, którzy chcą na obiad zaserwować coś pysznego!
Tak naprawdę przygotowanie dzisiejszej propozycji, nie wymaga więcej czasu (jeśli nawet nie mniej), niż tradycyjny kotlet schabowy z ziemniakami i surówką. A prezentuje się i smakuje o niebo lepiej! 

Sama  nie wiem o czym napisać. O właściwościach zdrowotnych tłustych ryb morskich, brokułów.... czy może o bogactwie, jakie kryją w sobie smakowite pistacje! 

Nie!Tym razem mała wzmianka o produkcie, o którym na pewno wielu z Was nie słyszało        a jeszcze mniej miało okazję spróbować. Tak więc, po dzisiejszym obiedzie ZDECYDOWANIE polecam KOMOSĘ RYŻOWĄ! :) 

Zanim kilka słów na temat wartości odżywczych dzisiejszego dania. Szybciutko przepis;)
Na "Halibuta w panierce z pistacji, podanego na komosie ryżowej z warzywami" .

Brzmi skomplikowanie? Uwierzcie, że wcale takie nie jest.

Na 1 porcję, będą Nam potrzebne:

  • 150g halibuta bez skóry
  • 50g pistacji
  • 50g komosy ryżowej
  • Kilka (ok. 3-4) różyczek blanszowanego  brokułu
  • ½ cebulki
  • Szczypiorek (łyżeczka)
  • ¼ papryki
  • Marchewka (ok. 4-5 plasterków)
  • Garść mrożonej fasolki szparagowej
  • Ząbek czosnku
  • Łyżka oleju rzepakowego
  • Pieprz, sól i zioła prowansalskie (do smaku)

Przygotowanie:

Na początku, usuwamy ości z ryby i posypujemy ją lekko solą oraz pieprzem, po czym odstawiamy. Teraz obieramy pistacje (ja użyłam solonych i prażonych) i siekamy na bardzo drobno.

Komosę ryżową przepłukujemy i gotujemy w lekko osolonej wodzie (stosunek kaszy do wody, to 1:1 ½ ) ok. 25minut (pod przykryciem). 

W tym czasie siekamy na drobną kosteczkę cebulkę, paprykę, szczypiorek, czosnek i marchewkę. Na patelni rozgrzewamy olej rzepakowy i podsmażamy warzywa.

Brokuł gotujemy w dużej ilości osolonej wody, bez przykrycia ok. 2-3 minuty. Z fasolką szparagowa postępujemy podobnie, jednak gotujemy ok. 10minut. 

Następnie warzywa przekładamy do kaszy, mieszamy i oczywiście doprawiamy solą, pieprzem i ziołami, do smaku.

Rybę obtaczamy w pistacjach i wykładamy na pergamin. Pieczemy ok. 10minut w piekarniku nagrzanym do 180°C.

Teraz wystarczy przełożyć kaszę na talerz a na wierzchu ułożyć rybę w panierce
z pistacji.

Smacznego! ;)

QUINOA, czyli  Komosa ryżowa!

Co to takiego i właściwie.... z czym to się je! ;)

Jest to roślina, uprawiana od 5 tysięcy lat w Ameryce Południowej. Przez wieki stanowiła podstawę diety Azjatów oraz Inków. 

Co więcej, nie zawiera glutenu. Dlatego z powodzeniem może być spożywana przez osoby chore na celiakie. Warto wspomnieć, że jest bogata w aminokwasy egzogenne, czyli te, których Nasz organizm nie wytwarza. Ryż peruwiański zawiera więcej wapnia, niż mleko! Dodatkowo, jest on łatwiej przyswajalny. Jest więc, wspaniałym daniem dla osób z nietolerancja laktozy, które nie mogą pić mleka.

Jest bogatym źródłem magnezu, żelaza, wapnia, miedzi i fosforu, witaminy E, z grupy B oraz zawiera więcej cynku, niż inne ziarna!

Z tych właśnie względów, powinna na stałe zagościć szczególnie w menu Wegetarian i Wegan.

Zawiera tzw. Saponiny, które działają przeciwgrzybicznie, przeciwwirusowo, przeciwzapalnie i przeciwalergicznie.

Dla ciekawych, rodzaje są trzy: biała (której użyłam), oraz czerwona- podobno najbardziej odżywcza i czarna, którą widzicie poniżej ;)



Dodać możemy ją do WSZYSTKIEGO! 

Zaczynając od warzyw, mięsa oraz ryb, czyli wytrawnie. Kończąc na sałatkach owocowych i propozycjach śniadaniowych w połączeniu z kaszą jaglaną, jogurtem i orzechami.

A na koniec, trochę liczb!

Wartość odżywcza quinoa białej(w 100g produktu)  - 334,0 kcal

  • Białko - 14,8g
  • Tłuszcze- 5,0g
  • Węglowodany - 58g

Już rozumiem, że  nie bez powodu nazywana, jest Super Ziarnem! ;)


Justyna

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz