Szybkie, zdrowe i doskonałe połączenie, dla wszystkich, którzy chcą na obiad zaserwować coś pysznego!
Tak naprawdę przygotowanie dzisiejszej propozycji, nie wymaga więcej czasu (jeśli nawet nie mniej), niż tradycyjny kotlet schabowy z ziemniakami i surówką. A prezentuje się i smakuje o niebo lepiej!
Sama nie wiem o czym napisać. O właściwościach zdrowotnych tłustych ryb morskich, brokułów.... czy może o bogactwie, jakie kryją w sobie smakowite pistacje!
Nie!Tym razem mała wzmianka o produkcie, o którym na pewno wielu z Was nie słyszało a jeszcze mniej miało okazję spróbować. Tak więc, po dzisiejszym obiedzie ZDECYDOWANIE polecam KOMOSĘ RYŻOWĄ! :)
Zanim kilka słów na temat wartości odżywczych dzisiejszego dania. Szybciutko przepis;)
Na "Halibuta w panierce z pistacji, podanego na komosie ryżowej z warzywami" .
Brzmi skomplikowanie? Uwierzcie, że wcale takie nie jest.
- 150g halibuta bez skóry
- 50g pistacji
- 50g komosy ryżowej
- Kilka (ok. 3-4) różyczek blanszowanego brokułu
- ½ cebulki
- Szczypiorek (łyżeczka)
- ¼ papryki
- Marchewka (ok. 4-5 plasterków)
- Garść mrożonej fasolki szparagowej
- Ząbek czosnku
- Łyżka oleju rzepakowego
- Pieprz, sól i zioła prowansalskie (do smaku)
Przygotowanie:
Na początku, usuwamy ości z ryby i posypujemy ją lekko solą oraz pieprzem, po czym odstawiamy. Teraz obieramy pistacje (ja użyłam solonych i prażonych) i siekamy na bardzo drobno.
Komosę ryżową przepłukujemy i gotujemy w lekko osolonej wodzie (stosunek kaszy do wody, to 1:1 ½ ) ok. 25minut (pod przykryciem).
W tym czasie siekamy na drobną kosteczkę cebulkę, paprykę, szczypiorek, czosnek i marchewkę. Na patelni rozgrzewamy olej rzepakowy i podsmażamy warzywa.
Brokuł gotujemy w dużej ilości osolonej wody, bez przykrycia ok. 2-3 minuty. Z fasolką szparagowa postępujemy podobnie, jednak gotujemy ok. 10minut.
Następnie warzywa przekładamy do kaszy, mieszamy i oczywiście doprawiamy solą, pieprzem i ziołami, do smaku.
Rybę obtaczamy w pistacjach i wykładamy na pergamin. Pieczemy ok. 10minut w piekarniku nagrzanym do 180°C.
z pistacji.
Smacznego! ;)
QUINOA, czyli Komosa ryżowa!
Co to takiego i właściwie.... z czym to się je! ;)
Jest to roślina, uprawiana od 5 tysięcy lat w Ameryce Południowej. Przez wieki stanowiła podstawę diety Azjatów oraz Inków.
Co więcej, nie zawiera glutenu. Dlatego z powodzeniem może być spożywana przez osoby chore na celiakie. Warto wspomnieć, że jest bogata w aminokwasy egzogenne, czyli te, których Nasz organizm nie wytwarza. Ryż peruwiański zawiera więcej wapnia, niż mleko! Dodatkowo, jest on łatwiej przyswajalny. Jest więc, wspaniałym daniem dla osób z nietolerancja laktozy, które nie mogą pić mleka.
Jest bogatym źródłem magnezu, żelaza, wapnia, miedzi i fosforu, witaminy E, z grupy B oraz zawiera więcej cynku, niż inne ziarna!
Z tych właśnie względów, powinna na stałe zagościć szczególnie w menu Wegetarian i Wegan.
Zawiera tzw. Saponiny, które działają przeciwgrzybicznie, przeciwwirusowo, przeciwzapalnie i przeciwalergicznie.
Dla ciekawych, rodzaje są trzy: biała (której użyłam), oraz czerwona- podobno najbardziej odżywcza i czarna, którą widzicie poniżej ;)
Dodać możemy ją do WSZYSTKIEGO!
Zaczynając od warzyw, mięsa oraz ryb, czyli wytrawnie. Kończąc na sałatkach owocowych i propozycjach śniadaniowych w połączeniu z kaszą jaglaną, jogurtem i orzechami.
A na koniec, trochę liczb!
Wartość odżywcza quinoa białej(w 100g produktu) - 334,0 kcal
- Białko - 14,8g
- Tłuszcze- 5,0g
- Węglowodany - 58g
Już rozumiem, że nie bez powodu nazywana, jest Super Ziarnem! ;)
Justyna
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz