poniedziałek, 9 grudnia 2013

Naleśniki z indykiem i warzywami



Przepis na naleśniki (około 10 sztuk):

  • 150 g mąki;
  • 2 jajka;
  • 250 ml mleka;
  • szczypta soli;
  • woda mineralna lub zwykła woda;
  • olej roślinny lub oliwa z oliwek (do smażenia);
  • 1 łyżeczka ziół prowansalskich;
  • 2 łyżeczki posiekanego szczypiorku.

Wykonanie:

Mąkę przesiać, dodać jajka, mleko, zioła, szczypiorek, sól i wodę. Zmiksować( w takiej ilości aby uzyskać odpowiednią konsystencję ciasta tj. około 1/2 ). Naleśniki smażyć z dwóch stron na średnio rozgrzanej patelni.

Nadzienie (przepis do nadziania 1-2 naleśników):
  • Filet z piersi indyka;
  • Brokuł (ok.3-4 różyczki);
  • Papryka czerwona  40g;
  • Cebula 20g;
  • Cukinia (1/4) 60g;
  • Szczypiorek 1 łyżeczka;
  • Pieprz, sól zioła prowansalskie (do smaku)
  • Oliwa z oliwek (do smażenia)
Wykonanie:

Brokuł dzielimy na mniejsze różyczki. W garnku zagotowujemy osoloną wodę
(na 1 l wody,1 łyżeczka soli). Wkładamy różyczki brokułu  zielonymi kwiatkami do góry.
Gotujemy go pod przykryciem przez ok. 4-7 minut. W trakcie gotowania można spróbować czy jest odpowiednio miękki. Ugotowane brokuły powinny być lekko twarde, ale nie surowe.


Filet z indyka kroimy w drobną kostkę i podsmażamy na oliwie (czas smażenia, zależy od wielkości kostek). Pozostałe warzywa, również kroimy i smażymy ok. 10minut (na delikatnym ogniu).  Następnie łączymy mięso z warzywami i dodajemy ugotowany  brokuł. Wszystko doprawiamy do smaku.

Teraz pozostaje Nam rozłożyć nadzienie na naleśniku, zawijamy i gotowe ;)

Smacznego !

Marzena D

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz