Przepis
na naleśniki (około 10 sztuk):
- 150 g mąki;
- 2 jajka;
- 250 ml mleka;
- szczypta soli;
- woda mineralna lub zwykła woda;
- olej roślinny lub oliwa z oliwek (do smażenia);
- 1 łyżeczka ziół prowansalskich;
- 2 łyżeczki posiekanego szczypiorku.
Wykonanie:
Mąkę przesiać, dodać jajka, mleko, zioła, szczypiorek, sól i wodę. Zmiksować( w takiej ilości aby uzyskać odpowiednią konsystencję ciasta tj. około 1/2 ). Naleśniki smażyć z dwóch stron na średnio rozgrzanej patelni.
Mąkę przesiać, dodać jajka, mleko, zioła, szczypiorek, sól i wodę. Zmiksować( w takiej ilości aby uzyskać odpowiednią konsystencję ciasta tj. około 1/2 ). Naleśniki smażyć z dwóch stron na średnio rozgrzanej patelni.
Nadzienie (przepis do nadziania 1-2 naleśników):
- Filet z piersi indyka;
- Brokuł (ok.3-4 różyczki);
- Papryka czerwona 40g;
- Cebula 20g;
- Cukinia (1/4) 60g;
- Szczypiorek 1 łyżeczka;
- Pieprz, sól zioła prowansalskie (do smaku)
- Oliwa z oliwek (do smażenia)
Wykonanie:
Brokuł dzielimy na mniejsze różyczki. W garnku zagotowujemy
osoloną wodę
(na 1 l wody,1 łyżeczka soli). Wkładamy różyczki brokułu zielonymi kwiatkami do góry.
(na 1 l wody,1 łyżeczka soli). Wkładamy różyczki brokułu zielonymi kwiatkami do góry.
Gotujemy go pod przykryciem
przez ok. 4-7 minut. W trakcie gotowania można spróbować czy jest odpowiednio
miękki. Ugotowane brokuły powinny być lekko
twarde, ale nie surowe.
Filet z
indyka kroimy w drobną kostkę i podsmażamy na oliwie (czas smażenia, zależy od
wielkości kostek). Pozostałe warzywa, również kroimy i smażymy ok. 10minut (na
delikatnym ogniu). Następnie łączymy
mięso z warzywami i dodajemy ugotowany
brokuł. Wszystko doprawiamy do smaku.
Teraz pozostaje Nam rozłożyć nadzienie na naleśniku, zawijamy i gotowe ;)
Teraz pozostaje Nam rozłożyć nadzienie na naleśniku, zawijamy i gotowe ;)
Smacznego !
Marzena D
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz