Kasza jaglana to produkt idealnie sprawdzający się w kuchni,
zarówno do potraw wytrawnych, jak i w
słodkiej wersji . Jest prawdziwą kumulacją żelaza! Na dodatek ma mało skrobi i
bardzo dużo łatwo przyswajalnego przez Nasz organizm białka. Co więcej,
obfituje w witaminy z grupy B, magnez i potas. Co za tym idzie, stanowi
doskonały zamiennik mięsa, jeśli jest się wegetarianinem.
Co więcej, nie zawiera glutenu, dlatego może być spożywana
przez osoby chorujące na celiakie.
Idealnie sprawdza się u osób mających problemy żołądkowo-jelitowe,
gdyż jest lekkostrawna.
Ponadto stanowi doskonały „wspomagacz” skóry, paznokci,
włosów i stawów. Zawiera, bowiem krzemionkę.
Trzeba wspomnieć, że jest bogata w Witaminę E oraz lecytynę, które oddziaływają korzystnie na pamięć i poprawiają koncentrację.
Zawiera antyoksydanty „wymiatające” z Naszego organizmu
wolne rodniki. Czyli...? Dłużej cieszymy się młodością i zdrowiem!
Pszenica, żyto, czy jęczmień, zostają za nią dlatego w tyle, ponieważ posiada
od nich o wiele więcej składników
mineralnych.
Dodatkowo usuwa z organizmu toksyny i leczy katar!
Najprościej mówiąc, jest to bomba witaminowa!
Część praktyczna;)
Kaszę można gotować
na mleku z wodą lub samym mleku.
Uwaga! Nie
ma róży bez kolców! Nieumiejętnie przygotowana, jest bardzo gorzka i
niesmaczna. Jednak wszystkiemu możemy zapobiec w bardzo prosty sposób. Przed
ugotowaniem należy ją dokładnie wypłukać, aby pozbyć się goryczki (najpierw w
zimnej później w gorącej wodzie).
U Nas występuje w wersji przyjemnej „ciapki” ;D Żeby uzyskać taki
efekt (jak najbardziej zamierzony). Należy gotować ją w stosunku 2:0,5 czyli 2
szklanki wody(mleka): 0,5 szklanki kaszy jaglanej, przez ok. 30-50 min.
Żeby wszystkie jej dobrodziejstwa wchłonęły się maksymalnie.
Warto odstawić ją najlepiej na całą noc lub przynajmniej kilka godzin w wodzie
z sokiem z cytryny. Dzięki temu unieczynnimy fityniany w niej zawarte. Gotując, warto co jakiś czas zamieszać, żeby się nie przypaliła. Jeśli
ciągle będzie zbyt twarda, można odstawić ją pod przykryciem na kilka minut do
rozgrzanego piekarnika, żeby „doszła”.
Teraz już tylko dodajemy co się nawinie pod rękę. Ja
wybrałam ukochane i bardzo zdrowe migdały,
słodkiego banana, miód i cynamon. Taka kumulacja żelaza, potasu i magnezu,
czyli minerałów, w które te produkty są
najbogatsze. Powoduje, że zaczniemy dzień nie tylko bardzo smacznie ale i
zdrowo.
Trochę liczb:
1porcja kaszy jaglanej
(bez dodatków) 100g: |
|
Wartość
energetyczna:
|
348,00kcal
|
Białko:
|
10,50
g
|
Węglowodany:
|
68,40
g
|
Tłuszcz:
|
2,90
g
|
Smacznego!
Marzena D
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz